Pages

Wednesday 1 February 2017

Vad tycker folk om Den stora ätstörningen?


Av 22 bloggläsare som svarade på en enkät i januari hade 4 inte läst Den stora ätstörningen. Av de 18 som läst den tyckte 15 att den var jättebra och 3 att den var bra.

I den första recensionen,som publicerades i Smålandsposten, Barometern, Trelleborgs Allehanda och alla de andra femtontalet tidningarna som är del i Gota Media imperiet, skriver Kjell Andersson att boken är fängslande och har en vid överblick. Han rekommenderar boken till "alla enögda professorer och okunniga eftersägare i media som kritiserar ekologisk odling." Och avslutar med:
"Rundgren rör sig ledigt med enorm mängd siffror, fakta, synpunkter och idéer. Han är ödmjuk inför ämnets komplexitet, vilket väcker förtroende. Måtte boken bli översatt till engelska åtminstone. Och någon – skapa en modern opera sjudande av ämnets djupt existentiella och dramatiska kvaliteter!"


Maten på vårt bord kommer knappast från Katthult längre, utan bär smak av såväl mekanisering och kemiska bekämpningsmedel som skuldsättning och gränslös marknadsliberalism, skiver Fredrik Sjöberg i sin recension i Svenska Dagbladet där kan kallar ”Den stora ätstörningen" för en lärorik och respektingivande utfärd i matbranschen.
"Ja, Rundgren sysslar med systemkritik, och han gör det bra. Detaljerade genomgångar av hur produktionen ser ut av allt från mjölk och socker till majs, palmolja, soja, fläsk, kyckling och så vidare stöder var och en på sitt sätt utopiska och därför utmanande resonemang om vilka trender som bör brytas. Maktkoncentrationen, till exempel, både inom odlingen och handeln, och den spekulationsdrivna utvecklingen mot allt billigare mat som skeppas över världshaven till konsumenter som inte vet något om jordbruk, eller ens vill veta." 
Hans Hjelte skriver i eFolket: "Den stora ätstörningen är enligt min mening en av de viktigaste, kanske den allra viktigaste, faktabok som gavs ut i Sverige under 2016." och fortsätter:
"Det har tagit mig lång tid att läsa den, eftersom den hela tiden väcker så många tankar. Det är omtumlande att upptäcka hur illa det står till med produktionen av våra livsmedel. Efter att ha läst om broilerproduktionen, så kan jag nog inte äta kycklingkött längre."  

Bella Stenberg skriver om boken i Göteborgs Posten: 





"En matvara kan vara ett nyttigt val för den som äter. Att odla den kan vara ett rationellt val för den enskilde odlaren. Det innebär inte att det alltid är bra för planeten eller det stora hela. Gunnar Rundgren förklarar sambanden och systemen i Den stora ätstörningen – Maten makten miljön, om matproduktion och jordbruk."
Många har kontaktat mig med synpunkter, de allra flesta positiva, några frågar om vissa fakta, några vill köpa boken. En påtalade ett skrivfel. På sidan 59 står det att en arbetare i Sverige 1930 måste arbeta 30 timmar längre än en arbetare år 2000 för att tjäna ihop till ett kilo vete. Men det skulle vara "gånger längre". Det är fortfarande ett väldigt tydligt exempel på hur jordbruksråvarorna och jordbruksproduktionen har tappat sin relativa betydelse i samhället. Likväl är det mycket förargligt (jag jobbbade utifrån den engelska texten och "times" blev uppenbarligen till timmar...). Som läsare behöver man kunna lita på det skrivna, inte minst i dessa dagar då det cirkulerar så många faktoider i en rasande fart. Som tur är har boken 766 stycken källhänvisningar vilket gör det möjligt både för mig själv och den kritiske läsaren att kolla mina källor.



Den stora ätstörningen ges ut av Ordfront och kan köpas i välsorterade bokhandlar eller på nätet, t.ex. av Bokus eller Adlibris

Du kan höra en podcast om boken Ordfronten.  

3 comments:

  1. Jag kollade upp din uppgift om de konstant 850 miljoner undernärda med källan, J Feyder. Och fann att Feyder påstod att de 850 miljonerna nu har ökat till mer än en miljard. Har du andra siffror än Feyder? Vilka?

    ReplyDelete
  2. Referensen till Feyder gällde inte den uppgiften utan det andra stycket. Jag noterar att han skriver en miljard, men också att det är hungriga och felnärda han pratar om. De felnärda är ju en annan kategori (och skulle kunna anses vara många fler om man räknar med de överviktiga)

    Precis som med antalet fattiga är det siffror som sumeras ihop bygda på en rad antaganden och avgränsningar. Och plötsligt ändrar man någon definition eller metod och nya siffror dyker upp. Och när matpriserna går upp revideras siffrorna.

    Det finns en hel del olika siffor som figurerar.

    Just nu anser tydligen FAO och World Food Program att det finns 793 miljoner undernärda.
    www.wfp.org/hunger/stats


    ReplyDelete
  3. Tack för det.

    ReplyDelete