Torbjörn Fagerström och Jens Sundström hävdar att
det konventionella jordbruket är vetenskapsbaserat. De visar sin okunnighet om
vem som är jordbrukets herre. Marknaden.
Ekojordbruket är
inte bättre än det konventionella jordbruket hävdar Torbjörn Fagerström och
Jens Sundström på DN Debatt 16 juli, en repetition av många tidigare artiklar
på samma tema. De har fått ett flertal välartikulerade svar (t.ex. av Artur Granstedt) på tal på artikelns
huvudtes, att det ekologiska jordbruket inte är miljövänligt, så jag lämnar det
därhän.
I artikeln hävdar
de också att det konventionella jordbruket, till skillnad från det ekologiska
är ”vetenskapsbaserat”. De visar med detta prov på en inte alltför ovanlig
hybris från akademin. Värre är att de visar att de helt saknar förståelse för vad
det är som styr jordbrukarnas val.
Det finns ingen
grund att hävda att den jordbrukare som väljer att använda kemiska
bekämpningsmedel mot ogräs på sin åker tillämpar en mer vetenskaplig metod än
den som harvar sina ogräs. Att en viss metod eller ett insatsmedel, säg DDT,
har tagits fram med hjälp av vetenskap gör heller inte att användandet av det
är vetenskapligt lika lite som det är ovetenskapligt att använda sig av
växtföljder bara för att de grundar sig på generationers erfarenheter snarare
än forskning.
Om en bonde odlar
broccoli eller vete beror på hens personliga preferenser, gårdens
förutsättningar, samhällsstöd och regelverk och inte minst på
marknadsförutsättningarna. Vetenskap spelar en försumbar roll i detta val. Lika
lite är det vetenskapen som styr om bondens traktor går på diesel eller
hemodlad raps. Det är heller inte brist på vetenskap som gör att allt fler
svenska mjölkbönder släcker ljuset i ladugården för gott; det är den som
producerat billigast som överlever. På samma sätt förhåller det sig med valet
av metoder; de styrs av många faktorer, där marknaden för varor och insatsmedel
är den viktigaste. Utformningen av EU:s jordbruksstöd (där stöd för ekologisk
odling bara är en liten del) kommer därnäst medan vetenskap spelar en marginell
roll.
Jordbruksforskning
är viktig och angelägen, det är t.ex. en skandal att det inte bedrivs någon offentligt
finansierad svensk växtförädling. Men det är en intellektuell kullerbytta att
tro att det främst är vetenskapliga överväganden som avgör jordbrukarnas val. Jordbruket
i Sverige dirigeras i huvudsak av marknaden, med EU stöd som god två.
I nästa led kan man givetvis fråga sig vem eller vad det är som styr "marknaden". Det är något jag försöker bena ut i boken Den stora ätstörningen som kommer ut i höst.
Tilägg 22 juli. Jag ser nu att herrarna har tillrättavisat mig i ytterligare ett inlägg. Men de har antingen inte förstått mitt inlägg eller missförstår mig medvetet. Mitt inlägg handlade om att det är djupt missvisande att 1) påstå att det konventionella jordbruket är vetenskapsbaserat medan det ekologiska inte är det och 2) påstå att det är vetenskapen som styr jordbrukarnas val. De verkar förfäkta att en oreglerad eller omanipulerad marknad skulle styra mot en vetenskapsbaserad produktion. Men det finns inget som helst stöd för det påståendet, snarare gäller motsatsen.
No comments:
Post a Comment