Den indiska kon är sig inte riktigt lik. De traditionella indiska koraserna, magra, med ståtliga horn, har korsats med högmjölkande västerländska raser som holstein och jersey. Den indiska mjölkproduktionen ska fördubblas inom tio år. En ekvation som verkar svår.
Det brukar heta att Indien är kontrasternas land och nog är det en kliché som stämmer. Detta är världens största vegetariska nation och också världens största köttexportör och mjölkproducent. Indien hör till de länder som äter absolut minst kött i världen, runt 3 kg per person. Samtidigt har den över medelklassen fått smak för det västerländska livet och vill äta allt mer kött.
Banas
Dairy i delstaten Gujarat är Asiens största mejeri. Nu bygger man ut
för att kunna ta emot den förväntade ökade mjölkfloden. Foto: Mats
Olofsson
Indien
är redan världens största mjölkproducent och nu gasar man för fullt för
att dubbla sin mjölkproduktion. Foto: Ann-Helen Meyer von Bremen
Mer resurssmart att i stället låta kon leva tills hon dör själv och i stället utnyttja de gåvor som hon ger under sitt liv. Den indiska kon har därför haft en mångsidig uppgift. Förutom mjölk ger hon också gödsel som inte bara används för att gödsla jorden, utan också främst som bränsle och byggmaterial. Hennes tjurkalvar blir oxar som kan plöja jordarna för många av de småbönder som inte har råd att köpa traktor.
Ann-Helen Meyer von Bremen & Gunnar Rundgren
No comments:
Post a Comment