tag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post2542748845810849426..comments2024-03-20T04:55:45.170-07:00Comments on Trädgården Jorden: Var skall fettet komma ifrån? Gunnar Rundgrenhttp://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-12577440218380797142016-03-04T17:23:16.801-08:002016-03-04T17:23:16.801-08:00Det produceras ca 25 miljoner m3 biodiesel per år ...Det produceras ca 25 miljoner m3 biodiesel per år (EIA). I runda svängar så blir hälften av den insatta oljan biodiesel, den andra glycerol (som används till industriändamål). Så biodieselproduktionen använder ungefär en fjärdedel av den vegetabiliska oljan som produceras - i realiteten något mindre eftersom det används en hel del restprodukter (ett av de få användningsområdena för oljepalmsrester) och begagnade oljor till biodiesel.<br /><br />/Jonas EAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-81705661398525642672016-02-29T06:25:19.840-08:002016-02-29T06:25:19.840-08:00Bra fråga! Har inte lyckats hitta en siffra på det...Bra fråga! Har inte lyckats hitta en siffra på det. Den största mängden är nog till biodiesel, och jag använder veg.kjedjeolja till motorsågen och jag tror en hel del av bomullsfröoljan används industriellt. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-85030494885166278072016-02-29T04:14:55.965-08:002016-02-29T04:14:55.965-08:00Hur stor del av fettet går till mat respektive til...Hur stor del av fettet går till mat respektive till industrin för rengörings / tvättmedel etc ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-37988555642640487082016-02-27T09:13:47.861-08:002016-02-27T09:13:47.861-08:00@anonym, jo, siffran inkluderar oljeväxternas rest...@anonym, jo, siffran inkluderar oljeväxternas rester. <br /><br />@flute, OK jag får tro dig (med viss tvekan efterom mina egna solrosodlingar sällan gått bra - men jag antar att det handlar om rätt sort). Jag skall kolla med Sjellins vid tillfälle - rapporten du länkade talar om deras odling. Skördenivån verkar lägre än raps och oljehalten är också lägre, så det kanske är en ekonomiska skäl till att man inte odlar dem. Har du hört om någon som faktiskt gjort olja på svenskodlade solrosor? <br /> Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-30352257681218915872016-02-27T03:40:34.857-08:002016-02-27T03:40:34.857-08:00Nej, odling av solrosfrön i Sverige är inte alls s...Nej, odling av solrosfrön i Sverige är inte alls särskilt knepigt, åtminstone inte i östra Sverige och framförallt om man väljer tidiga sorter. Jag har själv provat i liten skala med gott resultat. Jag har också sett en solrosodling i åtminstone hektarstorlek förra året strax utanför Rimforsa (några mil söder om Linköping). I västra Sverige där det regnar mer är det kanske svårare.<br />Läs mer om odling av solrosfrö i Sverige exempelvis på <a href="http://hushallningssallskapet.se/wp-content/uploads/2014/09/alternativa-livsmedelsgrodor-for-hemsidan.pdf" rel="nofollow">http://hushallningssallskapet.se/wp-content/uploads/2014/09/alternativa-livsmedelsgrodor-for-hemsidan.pdf</a>flutehttps://www.blogger.com/profile/13161312380873849956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-33877392095611141482016-02-26T23:46:40.211-08:002016-02-26T23:46:40.211-08:00Tycker 1/3 av allt odlat protein från restprodukte...Tycker 1/3 av allt odlat protein från restprodukter låter lite? Om t ex soya står för merparten av odlat protein och det allt detta i princip är en restprodukt från oljeutvinningen? Eller odlas det soya till djurfoder där man inte tar tillvara på de 18 procenten olja? Sen blir det kanske lite hönan och ägget diskussion om man odlar främst för foder eller för oljan...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-82701943701281375442016-02-26T23:32:01.269-08:002016-02-26T23:32:01.269-08:00Odling av solrosor för mogen skörd är nog knepigt ...Odling av solrosor för mogen skörd är nog knepigt att hinna med under svenska förhållanden. Jag har inte hört om att någon gör det (vilket iofs inte betyder att det är omöjligt). Med varmare klimat kan det ju ändras... Har dock uppfattningen att solros går bäst där det också är torrt på hösten, eftersom de stora blomställningarna lätt möglar om det regnar för mycket. På det stora hela tror jag inte att det är en tillfällighet att det är svårt att få fram veg olja i kalla klimat - olja är den mest energitäta substansen, och det krävs nog rätt mycket kräm från solen för att få rimliga oljeskördar. Fast nu spekulerar jag. <br /><br />Jag misstänker att det fanns goda skäl för att vi körde med smör, talg och ister förut, och det är kanske fel tänkt att slakta grisar så unga, det blir ju mycket mer fett på dem när de blir större. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-63552003409763197082016-02-26T23:19:52.855-08:002016-02-26T23:19:52.855-08:00Intressant! Du skriver att vi inte kan utöka rapso...Intressant! Du skriver att vi inte kan utöka rapsodlingen särskilt mycket i Sverige, vilket stämmer, men däremot skulle det troligen gå utmärkt att öka odlingen av solrosor, eller finns det någon begränsning där som jag inte känner till?flutehttps://www.blogger.com/profile/13161312380873849956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-50537511009127537772016-02-26T22:32:08.392-08:002016-02-26T22:32:08.392-08:00Jag menade alla restprodukterna, inklusive de som ...Jag menade alla restprodukterna, inklusive de som kommer från oljeväxterna (där soja dominerar proteinproduktionen). Skall se om jag kan ändra texten till att vara tydligare. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-35790149972807985832016-02-26T12:36:54.089-08:002016-02-26T12:36:54.089-08:00Mycket intressant, ser framemot fler inlägg av den...Mycket intressant, ser framemot fler inlägg av denna typ. Du skriver att restprodukterna motsvarar en tredjedel av allt odlar protein, ingår restprodukter från vegetabilisk olja i den siffran eller menar du bara från öl, etanol, spannmål osv?Anonymousnoreply@blogger.com