tag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post5808981730090305768..comments2024-03-20T04:55:45.170-07:00Comments on Trädgården Jorden: Öl, läsk och snacks är värre energibovar än köttGunnar Rundgrenhttp://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-68292957633723816112013-07-28T01:34:46.029-07:002013-07-28T01:34:46.029-07:00David du läser nog inte tillräckligt noga, vare si...David du läser nog inte tillräckligt noga, vare sig mitt inlägg eller källan. <br /><br />Mitt inlägg är inte om Klimat utan om Energi, vilket inte är samma sak. Det skiljer sig åt en hel del just vad gäller jordbruket eftersom jordbruket påverkar klimatet mycket via metan och dikväveoxid. <br /><br />Rapporten visar att 14% av all energi i livsmedelskedjan används i jordbruket, resten i senare led, varav mycket i hemmen. I dessa senare led är det rätt ointressant om produkten är animalisk eller vegetabilisk, det intressanta är snarare hur energi- och näringstätt det är och hur det hanteras. Och då är t.ex. fryst mat dålig. Och fryst broccoli definitivt mycket sämre än fryst kyckling eftersom man måste äta enorma mångder broccoli för att få i sig samma näring som kött. "Hur vi processar, distribuerar och lagar mat spelar större roll för energiförbrukningen än om råvarorna är vegetabilier eller animalier. " har mycket bra stöd av statistiken. <br />inlägget är om att vi behöver se till hela systemen och hela dieten och deras effekter. På samma sätt så behöver vi titta på hela jordbrukssystem och inte en enskild gröda när vi diskuterar dem. "Soja" är en böna som kan var grunden för en traditionell, sund, resurssnål kost - eller en värsting som leder till avskogning av Amazonas, och en tillsats till nästan all industriell skräpmat. <br /><br />Det är systemen som avgör om bönan är bra eller dålig. Detsamma gäller animalier. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-11179841626612812282013-07-27T08:51:34.012-07:002013-07-27T08:51:34.012-07:00Min poäng är denna :
Du är en del de i debatten ...<b> Min poäng är denna : </b><br /><br />Du är en del de i debatten om vad som är klimatsmart och ekologiskt. Du är också än uppenbar skeptiker till att animalier inte skulle vara klimatsmart.<br /><br />Även jag anser att det vore galet om alla blev veganer. Men ett som är säkert är att koldioxidutsläpp skulle minska om vi åt MINDRE kött (www.teknologiradet.no/Mat_och_klimat2_HrrH1.pdf.file).<br /><br />När du med denna artikel kommer och säger att det inte spelar så stor roll om man äter vegetabiliskt eller animaliskt, tycker jag därför att du borde vara försiktig och tydlig. <br /><br />Med en text fylld med påståenden som inte stöds av din statistik, anser jag denna artikel göra mer skada än nytta.<br /><br /><br />Varför din artikel är felaktig:<br /><br />Grundproblemet med presenterad statistik är att USDA har en "dump"-kategori för allt förädlat. Statistiken säger därför inte särskilt mycket.<br /><br /><br />Problemet med din huvudpoäng:<br /><br />Amerikaner äter väldigt mycket processad mat. Vi hårddrar det och säger att de ENBART äter processad mat och allt hamnar i "Frozen, Canned, snack & other". Sen kommer du och skriver:<br /><br />"Hur vi processar, distribuerar och lagar mat spelar större roll för energiförbrukningen än om råvarorna är vegetabilier eller animalier. "<br /><br />Konstigt och utan stöd av statistiken, eller hur? <br />Vi går tillbaka till verkligheten. Amerikaner är kända för att äta mycket halvfabrikat, men det finns tyvärr ingen studie jag finner om andelen.<br /><br />Eftersom att "Frozen, Canned, snack & other" innehåller all halvfabricerad mat utan indelning av Vegetabilier och Animalier, så har statistiken du ger inget stöd för ditt påstående.<br /><br />Vi vet fortfarande inte tillräckligt om energiåtgången för animalier, vegetabilier eller själva produktionskedjan separat.<br /><br /><br />Ytterligare felaktig huvudpoäng:<br /><br />Ingressen säger:<br /><br />" Så kallad "förädlad" mat och dryck står för den största energianvändningen." <br /><br />Förädlad mat är summerad medans ickeförädlad är presenterad i kategorier. Summera färska animalier eller vegetabilier och de har båda högre energiförbrukning förädlad mat. summera allt icke-"förädlat" och det har väldigt mycket mer energiförbrukning.<br /><br />//Davidsdhttps://www.blogger.com/profile/08519034410925144637noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-41891881003350382212013-07-15T04:39:25.153-07:002013-07-15T04:39:25.153-07:00@sd, man kan diskutera om det är energi per kg ell...@sd, man kan diskutera om det är energi per kg eller total energi som är det relevanta. Eller om det är energi per kalori, eller per protein.<br /><br />Energi per kg livsmedel är tämligen ointressant när vi diskuterar energiförbrukningen i livsmedelkedjan. Vissa livsmedel väger ju mycket men har nästan inget näringsinnehåll (läsk) medan andra är väldigt täta näringsmässig, t.ex. kött, sojabönor och ost. Jämförelsen skulle sannolikt bli MER positiv för animalierna om näringsinnehållet beaktades - och mycket mer negativ för färska grönsaker. Det är ju inte alls så att 10 kg gurka ersätter 10 kg kött som du verkar mena. Vi pratar om hundratals kilo gurka. Och miljoner liter läsk ger ändå inget protein, som ju är det man i huvudsak äter kött för att få. <br /><br />Det som jag diskuterar är för vilka livsmedel energiförbrukningen är störst utslaget per person utifrån vad folk (I USA) faktiskt äter. Och det är det som är intressant. Och om du läser både mitt inlägg och källorna så ser du att även den lite spetsade rubriken och ingressen är riktiga. Att det kan ingå en hel del animalier i "snacks" och "färdigmat" är inget som jag förnekar, tvärtom det står tydligt i inlägget. <br /><br />För energiförbrukningen i livsmedelskedjan är det den sk förädlingen och metoderna för matlagning samt svinnet som spelar den största rollen. <br /><br />Jag skrev för övrigt just en nytt inlägg här på bloggen om dessa frågor. De är komplicerade och jag försöker just nyansera bilden eftersom den har förvridits starkt. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-61106886476720151342013-07-12T03:19:38.035-07:002013-07-12T03:19:38.035-07:00Hej Gunnar!
För att ha en sådan auktoritet i ämnet...Hej Gunnar!<br />För att ha en sådan auktoritet i ämnet som du verkar ha med din bakgrund, är det förvånande hur du uttrycker dig.<br /><br />För det första är detta siffror på totaler och inte relativa siffror om energi/kg för de olika varorna. Det betyder att om amerikaner börjar äta 10 kg mer "beef" och 10 kr mindre "frozen, snacks m.m." så skulle den grafen sprängas, eftersom att nötkött kräver väldigt mycket energi PER KG än det mesta annat.. Detta är du otydlig med, framförallt i din vilseledande ingress och rubrik.<br /><br /> <br />Vidare verkar all världens fryshyllor ingå i den största kategorin, säkerligen en hel del kött. Eftersom amerikaner är kända för att äta mycket halvfabrikat, så säger den här artikeln Inte Mycket Alls. Framförallt ingenting om att kött är bättre än snacks?<br /><br />Jag tänkte ärligt talat köpa "Jorden vi äter" via Naturskyddsföreningen, men när jag ser hur du som författare uttrycker dig så avstår jag!<br /><br />Det är komplicerat att ta reda på vad man ska äta för att värna om djur och miljö, och du borde faktiskt skämmas för hur du som insatt förvirrar mer än du hjälper!sdhttps://www.blogger.com/profile/08519034410925144637noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-3404718024881415682013-02-11T03:12:35.183-08:002013-02-11T03:12:35.183-08:00Ja, alla sorters mat ingår i fryst och färdiglagat...Ja, alla sorters mat ingår i fryst och färdiglagat; Frysta pommes, torsk, pizzor, sojabiffar etc. Läs gärna rapporten. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-56805831178571682402013-02-11T03:10:31.441-08:002013-02-11T03:10:31.441-08:00Lisa, även vegetabilierna har delats upp i en rad ...Lisa, även vegetabilierna har delats upp i en rad olika kategorier. Och om man lade ihop dryckerna tillsammans så skulle de spränga diagrammet...Diagrammen är PER Capita, så de visar det du efterfrågar, dvs det tas hänsyn till hur mycket man äter av de olika sakerna. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-87073214937155505592013-02-11T01:45:17.773-08:002013-02-11T01:45:17.773-08:00Bra att de färska grönsakernas roll uppmärksammas,...Bra att de färska grönsakernas roll uppmärksammas, inte minst med att många har låt näringstäthet. Jag tycker ändå det här är lite snurrigt. Det man vill se är ju energiåtgången för olika måltider/portioner. Dessutom blir energiåtgången för köttkonsumtionen totalt per person ganska anslående, här har den lite lömskt delats upp i olika staplar. Lägg ihop kött och kyckling i en stapel så blir det mer rättvisande. <br /><br />Och ingår kött och fisk i frysta/konserverade stapeln?Lisahttp://matalskaren.taffel.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-3659177405444338962013-02-07T02:29:34.909-08:002013-02-07T02:29:34.909-08:00Och som sagt det är amerikanska data. Svenska komm...Och som sagt det är amerikanska data. Svenska kommer se lite annorlunda ut. Vi importerar ju mycket mer, äter mindre kött och äter mindre mat ute och dricker mindre läsk - men kanske mer öl? Jag misstänker att vi äter mindre färdigmat också. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-6279749850672622662013-02-07T02:27:53.387-08:002013-02-07T02:27:53.387-08:00Hej Belinda, källan är den rapport från USA:s jord...Hej Belinda, källan är den rapport från USA:s jordbruksdeparement som anges i slutet av artikeln. Rapporten har alltså gjorts av deras Economic Research Service vilken i sin tur använt många olika källor till arbetet. Den här typen av beräkningen påverkas alltid av var man drar gränser. T.ex, hur mycket av energiförbrukningen i en butik skall hänföras till olika varugrupper, varav några ju inte är mat alls. Skall personalens bilresor till slakteriet räknas med osv. Jag har inte gått in och granskat deras metoder i detalj, men de är rätt bra beskrivna i rapporten. Bara att ladda ned. <br /><br />Digrammen har jag ritat rätt av från deras data. <br /> Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-12809333688084934702013-02-07T02:16:28.925-08:002013-02-07T02:16:28.925-08:00Hej!
Har du några (vetenskapliga" källor på d...Hej!<br />Har du några (vetenskapliga" källor på de diagram du använder i blogginlägget?<br />MVH BelindaBelindahttps://www.blogger.com/profile/16817387850484841289noreply@blogger.com