tag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post4310642112247588999..comments2024-03-20T04:55:45.170-07:00Comments on Trädgården Jorden: Vad äter vi -egentligen?Gunnar Rundgrenhttp://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-6095174520507441322014-02-03T03:58:28.452-08:002014-02-03T03:58:28.452-08:00Figurerna är bara fördelningen och säger inget om ...Figurerna är bara fördelningen och säger inget om vi äter för mycket eller för lite av något. Och jag var kanske lite slarvig med att skriva att vi bör minska 25% på proteinet. Det har jag inget vetenskapligt belägg för. Vi kan säkert göra det untan fara. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-54074070333284241792014-01-29T00:21:50.501-08:002014-01-29T00:21:50.501-08:00Tack!
Fast från figuren går det väl inte riktigt ...Tack!<br /><br />Fast från figuren går det väl inte riktigt att se att vi äter väldigt mycket för mycket protein? Rekommendationen brukar vara att protein och fett ska grovt sett stå för vardera 25 % och kolhydrater för 50 % av energin. Kött, mjölk, ägg och fisk ger enligt diagrammet 27 % av energin.(är bönorna helt försumbara? - ja det är de kanske? Eller går de in i spannmål?). Nu finns det ju lite protein i spannmål också som inte kom med i min uppräkning (men å andra sidan lite fett och socker i mjölken), så kanske är det lite för mycket protein, men kanske inte 25 % för mycket... <br /><br />Fast det är klart - om vi generellt äter 25 % för mycket så betyder ovanstående att vi äter 25 % för mycket protein...<br /><br />Ser fram emot din presentation i Stockholm i april.<br /><br />Jonas EricsonAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-81764788532829436882014-01-27T09:54:28.000-08:002014-01-27T09:54:28.000-08:00Hej Jonas, Jag skall kolla detaljerna när jag skal...Hej Jonas, Jag skall kolla detaljerna när jag skall titta på dessa siffror igen i mer detalj i samband med den bok jag skriver. Så nu skriver jag vad jag TROR. Jag är nästan säker på att grädden ligger i animaliskt fett. Vad gäller oljan så tror jag att det är det som du skriver tillsammans. Vi får ju komma ihåg att det är kalorier och inte vikt, och oljor är ju väldigt energitäta. Vi ligger på en rätt typisk fett konsumtion för rika länder efter vad jag kan förstå. Jag skall göra liknande diagram för världen och för något uland snart tänkte jag. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-88255903310356990302014-01-22T18:13:03.230-08:002014-01-22T18:13:03.230-08:00Mycket intressanta grafer. Tack för dessa!
Vad in...Mycket intressanta grafer. Tack för dessa!<br /><br />Vad ingår i animaliskt fett resp. mjölk? Ost verkar hamna i mjölk(?) Var hamnar grädde?<br /><br />Och har du någon förklaring till den höga andelen veg olja? - är det färdiglagad mat, margarin - eller att vi faktiskt äter en massa industrilagade kakor, choklad och chips? <br /><br />Jonas Ericson<br /><br /> Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-10442169787966197822014-01-06T00:24:37.253-08:002014-01-06T00:24:37.253-08:00Krilbe, jag är medveten om att det finns många oli...Krilbe, jag är medveten om att det finns många olika åsikter om det där, och jag själv är skeptiskt lagd både till den etablerade sanningen och till de mängder av alternativ som framställs. Men rent spontant så tror jag nog också att den där ideen att alla kalorier är likvärdiga är starkt förenklad. Även om de är det i ett begränsat perspektiv så tror jag inte att de är det för metabolismen. Så du har nog en poäng där. Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-41270490862637633912014-01-05T12:30:15.169-08:002014-01-05T12:30:15.169-08:00Det är inte kalorier vi äter för mycket av. Det är...Det är inte kalorier vi äter för mycket av. Det är socker, primärt fruktos. <br />http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM<br />http://www.youtube.com/watch?v=ceFyF9px20Y<br />Kalorier mäts genom att i princip förbränna (typ "fjutta på") näringsämnet/maten i ett provrör och mäta värmeutvecklingen. Föga förvånande är det ett väldigt trubbigt och händelsevis missvisande sätt att mäta vad kroppen gör med maten. En kalori (eg. kilokalori = kcal = 1000 cal = 1000 kalorier) mättat fett metaboliseras på ett helt annat sätt i kroppen än 1 kalori fruktsocker.<br /><br />Det hade varit intressant i statistiken att få en separat redovisning av fruktos, glukos och övriga sockerarter, samt givetvis sötningsmedel helt separat. Det hade nog sagt mer om folkhälsan.krilbehttps://www.blogger.com/profile/09942488906805422216noreply@blogger.com