tag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post1274031078259343618..comments2024-03-18T11:31:17.634-07:00Comments on Trädgården Jorden: Kan Leonardo räkna? Gunnar Rundgrenhttp://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-27619393998570682242016-12-03T00:50:45.025-08:002016-12-03T00:50:45.025-08:00Nästa vecka åker jag till Indonesien för att titta...Nästa vecka åker jag till Indonesien för att titta på en annan front i avskogningen, fast egentligen tänker vi titta mest på hur det ser ut efter avskogningen, vad blir det för landskap då, hur lever folk, hur odlar man egentligen oljepalmer, osv. Alla inlägg har sitt fokus och utrymme, men jag kan bara hålla med Jonas om det han skriver. Jag brukar ofta säga att det är ekonomiska faktorer som avgör att Sverige importerar nötkött och har låtit sina betesmarket växa igen, och att det är ekonomiska faktorer som gör att europeiska bönder köper brasiliansk, eller amerikansk soja och lägger ner åker. <br /><br />Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-3087924985106873972016-12-02T09:28:29.695-08:002016-12-02T09:28:29.695-08:00Christer,
Som alla jordbruks- och skogsfrågor är...Christer, <br /><br />Som alla jordbruks- och skogsfrågor är frågan om kött enormt komplex. Som Gunnar har visat i ett antal bloggposter så är det framför allt kyckling och gris som har ökat - eftersom vi har ett så enormt överskott på spannmål i världen (enligt FAO kan vi föda 9-11 miljarder människor redan idag, lite beroende på hur mycket spannmål vi stoppar i gris och kyckling resp- äter direkt). Spannmålspriserna har gått ned till en fjärdedel av vad de var 1950.<br /><br />Vad Gunnar inte har lyft fram lika starkt är att vi trots att vi stoppar en massa spannmål i grisar och kyckling (och en del i biff- och mjölkkor)och har flyttat in korna från skogen och naturbetesmarkerna till åkern och har lagt ned en massa mark (15-20 % av Europas mark) - fortfarande har ett stort överskott på åker. Framför allt i Europa och USA, som lägger ned vardera ca en halv miljon ha per år men även globalt (det varierar rejält mellan olika delar).<br /><br />Så rent resursmässigt finns det ingen anledning att oroa sig för brist på mat (såvida vi inte hinner granplantera alla åkrar först - då blir de svåra att odla igen). Däremot riskerar maten att bli dyrare - vi kanske måste öka andelen av vår lön som vi i den rika delen av världen lägger på mat. Från 13 % till kanske 20 %. Dyrare mat ökar också risken för att man tar genvägar - som att få billig, men inte så produktiv mark efter avverkningar. <br /><br />Men - som Gunnar säger: Detta kan bara hållas efter i respektive land och det är typiskt att så fort ett land blir bara lite rikare så ökar skogstillgångarna. Brasilien har minskat sina lagliga och olagliga avverkningar med 80 % de senaste 15 åren och är nu nere på 1 promilles årlig avverkning av arealen - dvs ett område kalhuggs endast var tusende år. Frågan är om inte det är en hållbar omloppstid, och att det faktiskt även kan rymmas 50-100 år av åker och bete inom den omloppstiden. Det finns historiska bevis på att detta har skett flera gånger tidigare i Amazonas. Avverkning i sig är inte ohållbart - det beror på hur den utförs och hur omfattande den är.<br /><br />Jonas E<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-4113631602991065002016-11-28T11:35:08.716-08:002016-11-28T11:35:08.716-08:00Christer, visst är den ökande befolkningen ett pro...Christer, visst är den ökande befolkningen ett problem, och det kan göra att sådant som tidigare var "uthålligt" inte längre är det. Det här inlägget avsåg inte att ge en heltäckande bild av alla problem som vår konsumtion innebär. Utan bara att klarlägga ett väldigt vanligt missförstånd om sambandet mellan vår konsumtion av kött och skövlingen av regnskog. <br />Gunnar Rundgrenhttps://www.blogger.com/profile/11869055229248959119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-996749192840191739.post-24523471882522677032016-11-28T11:27:25.224-08:002016-11-28T11:27:25.224-08:00Hej Gunnar. Är inte problemet att vi blir fler köt...Hej Gunnar. Är inte problemet att vi blir fler köttätare hela tiden så även om andelen kött per capita inte ökar så ökar konsumtionen med antalet jordlingar.<br /><br />Hälsningar ChristerAnonymousnoreply@blogger.com