Thursday 21 February 2019

FN: Ett hållbart jordbruk och livsmedelssystem utan konstgödsel - men med kor


För den som är intresserad av jordbruk och matförsörjning kan jag rekommendera FAOs stora rapport "The future of food and agriculture – Alternative pathways to 2050". Den visar att de tidigare prognoserna för behovet av ökad jordbruksproduktion var kraftigt överdrivna (70% ökning eller tom fördubbling till 2050). Rapporten har tre scenario Business as usual, Stratified societies and towards sustainability. De är mycket intressanta. Jag noterar särskilt att i "towards sustainability" används ingen!!!! konstgödsel alls. Antalet idisslare (kor, får, bufflar och getter) kan öka en del jämfört med idag och man klarar ändå rimliga mål för växthuseffekten.

Det är ett mycket annorlunda scenario än det EAT Lancet kommissionen nyligen presenterade. Rapporten fanns tillgänglig redan i oktober.

Jag länkar en kort sammanfattning, och där finns länk till hela den stora rapporten. http://www.fao.org/3/CA1552EN/ca1552en.pdf
 

2 comments:

Anonymous said...

Hmm - hur skulle man klara växtnäringsförsörjningen utan vare sig konstgödsel eller betesdjur? Är det ens möjligt? Med extremlånga vall/trädesperioder? Men hur mycket energi tar det att bryta den vallen? Det blir ju snudd på svedjebruk...

Gunnar Rundgren said...

Rapporten säger inget om "utan betesdjur" tvärtom, man säger att antalet kan öka. Sedan är det viktiga att integrera djur och växter på ett smart sätt så att man kan dra fördelar av kombinationen.