Tuesday 13 December 2011

Äntligen lite dåliga nyheter!

Jag har svårt att bli ledsen för en sådan nyhet:
Sänkt prognos för handeln "Tillväxten i detaljhandeln blir i år den sämsta på 15 år. Och det blir inte mycket bättre nästa år."(DN). Också i SvD och Rapport

Det är tydligen likadant i USA. "Försäljningen hos detaljhandelsbolagen i USA blev en besvikelse för marknaden. Detaljhandelns försäljning i USA steg 0,2 procent i november, jämfört med månaden före"

Den vikande konsumtionen påverkar efterfrågan på energi: "Internationella energimyndigheten, IEA, sänker sina prognoser för den globala efterfrågan på olja 2011 och 2012." (Affärsvärlden)


Men Svenskt Näringsliv tycker att det är vår förb-de plikt att konsumera mer:
"När så nästan ingen kom för att handla hos gubben med affären fick han stänga. Julmaten och klapparna som han hade sett fram emot fick han titta i stjärnorna efter.Än värre gick det för den fattiga arbetaren på andra sidan jorden som hade tillverkat många av sakerna i gubbens affär och som inte fick jobba längre eftersom ingen köpte sakerna."
eller "Men lösningen på våra globala utmaningar är inte att sluta konsumera. Tvärtom – vi har aldrig haft så bra förutsättningar att möta stora förändringar som idag."

Och lobbyorganisationen Ekonomifakta säger: "Det är nu hushållen hade behövt vara mindre försiktiga, inte mer." Och regeringen drar sitt strå till konsumtionsstacken med den usla restaurantmomssänkningen: Krogmoms: bra att någon räknar.Det är ju trots allt så att minskad konsumtion är det mest effektiva sättet att minska våra utsläpp av växthusgaser och vårt rovdrift på naturen: Tillväxt utan ökade utsläpp forfarande mest en dröm. Redan den moderata Burenstam Linder insåg, i den rastlösa välfärdsmänniskan, att vi bara blir mer och mer stressade av att vår fritid exploateras och kommersialiseras.

Tyvärr fortsätter konsumtionshetsen.Visst blir man trött!
"vi har allt, men det är också allt vi har" (Ole Paus)

Men att konsumtionen nu viker är förhoppningsvis inte bara en reaktion på att folk har mindre pengar, men också på att de slutar definiera sig efter sin konsumtion.  

1 comment:

Jan Wiklund said...

Kapitalisterna är sig lika, alltid och överallt. Folk måste köpa mer, men också Mina arbetare har alldeles för bra betalt.